Saturday, 5 July 2014

RAHSIA Sotong Celup Tepung Ranggup

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan semua.. dah ada menu untuk berbuka hari ni??? ke dah pening tak tahu nak masak ape dah.. baru seminggu tapi dah blur kan...

Ape kata cuba sotong celup tepung ciksue yang ranggup crunch crunch ni.. memang terbaik la.. die punya ranggup 2 sampai lepas terawih pom masih terasa keranggupan nyer...hehehhe...

Resepi nye sama jer, cuma teknik jer yang lain...hahahha... bnyk kali dah ciksue try tapi asyik lembik jer jadinya... Tapi resepi yang ni memag terbaik la....hehehehe

Nampak tak keranggupan die... memang puast hati la sebab salutan tepung nipis jer.. kalu kat kedai, tepung jer banyak dari sotong , macam cekodok sotong pom ade kan


Meh kita ushar resepinya

BAHAN A

1.  1/2 kg Sotong
2.  1 biji telur ayam
3.  5 sudu besar tepung  goreng Adabi ( Ciksue guna ADABI hot n spicy, baru la sodapp)


BAHAN-BAHAN

1. 2 sudu Tepung Gandum
2. 2 sudu Tepung Beras
3. 2 sudu Tepung Jagung
4. lada sulah
5. Garam

Cara-cara..

1. Potong sotong bulat-bulat, bersihkan dan gaul dengan sedikit garam dan toskan supaya air sotong tak de
2. Bancuh BAHAN A dan gaul dengan sotong
3. Gaul semua BAHAN B di dalam bekas lain
4. Panaskan kuali dan pastikan minyak betul-betul panas
5. Sebelum goreng, celup kan sotong yang sudah digaul kedalam BAHAN B
6. Amik sotong satu-satu dan goreng hingga kuning keemasa
7. Angkat dan toskan minyak dengan tisu terlebih dahulu supaya sotong tak lembik

Siap dah...





Tips kat sini,

1. MAKE SURE sotong di tos betul hingga kering supaya tiada lebihan air
2. Goreng sotong satu persatu supaya sotong tak melekat...
3. pastikan minyak benar-benar panas...


selamat mencuba :)