Friday, 10 October 2014

Resepi MAKARONI BAKAR MUDAH DAN SEDAPPP



Assalamualaikum w.b.t

Akhirnya dapat juga ciksue update blog mengenai resepi ni...hehehe.. dah masuk kali kedua ciksue buat makaroni bakar ni.. kali kedua buat memang tak tengok resepi langsung..hahha.. dah ingat dalam otak..


kali kedua ciksue buat ialah hari raya pertama raya korban yang lepas... hehehe.. orang pergi beraya, ciksue dan kakak adik ciksue duk masak-masak kat umah...hehehe... kebetulan bahan-bahan masih ada.. jadi ciksue pon on jer la...hehehe...



Ini hasil makaroni bakar di hari raya pertama.. Kawan adik ciksue pun makan... sedap katanya... hehehhe... alhamdullilah...


Sebenarnya ciksue guna  Resepi ini untuk buat makaroni bakar ni... hehehe... senang jer adik kakak semua.. yang penting bahan semua ada.

Jum kita tengok resepi nyer... resepi sama dengan makaroni goreng.. tapi yang ini kita bakar..



BAHAN-BAHAN 

MAKARONI

Makaroni 1 plastik atau 200g
150 g daging/ ayam cincang atau 3 keping daging burger dihancurkan
3 ulas bawang putih dicincang
1 ulas bawang merah dicincang
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 tin sos spageti ( ciksue guna kimball) ( optional )
1/2 cawan tomato puri ( ciksue guna kimbal)
2 sudu besar sos cili
1 sudu sos tiram
2 biji cili kering ( rendam dengan air panas dan tumbuk hingga hancur)
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar minyak masak
sedikit gula dan garam secukup masa
sedikit daun sup
capcicum ( hijau, merah, kuning) dipotong dadu kecil ( ciksue tambah )
Italian herba ( 0ptional, tak guna pun tak ape.. kalau ade lagi best sebab bau ala-ala piza @ italian food gituuu,, heheh)


SOS PUTIH

1 Cawan susu segar
1 sudu besar mentega
sedikit lada sulah/ italian herba
1 sudu besar tepung jagung ( dibancuh dengan sedikit air)
1 slice cheesalade
sedikit garam dan gula

Hiasan : Capcicum, mozarella cheese, cheesalade









CARA-CARA.

Mula-mula kita kena goreng makaroni ni dulu macam makaroni gorenng yer

1. Rebus makaroni di dalam periuk dengan menggunakan sedikit minyak supaya makaroni tidak
    melekat selama 10-15 minit dan tos kan.

2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar sehingga
    naik bau . Kemudian masukkan cili kering yang ditumbuk

3. Kemudian masukkan daging/ayam cincang @ daging buger dan kicau sehingga airnya kering.

4. Masukkan puri tomato, sos spageti dan gaul sehingga sebati. Then masukkan sos cili, sos tomato,
    sos tiram, garam dan gula secukupnya. Msukkan sedikit daun bawang supaya naik bau. Kacau
    sehingga pekat dan masukkan sedikit italian heba.

5. Seterusnya masukkan makaroni yang sudah di tos ke dalam kuah tadi dan kacau sehingga sebati.
6. Tutup api dan biarkan seketika.



Makaroni yang siap digoreng






CARA MEMBUAT SOS PUTIH

1. Cairkan mentega di dalam kuali, kemudian masukkan sekeping scheesedale.
2. Kacau hingga cair , baru lah dimasukkan susu segar.
3. Masak sehingga susu mendidih, dan masukkan sedikit garam, gula dan lada sulah
4. Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat.



CARA MEMBAKAR MAKARONI

1.  Sediakan bekas tahan panas atau bekas aluminium.

2. Masukkan sedikit makaroni yang siap di goreng di lapisan bawah.. selepas letak sekeping
    cheesedale ke atas nya. Then lapiskan dengan sos putih dan sedikit mozarella cheese ( Ciksue letak
    cheese banyak sebab lagi sedap,hehe)








3. Masukkan sedikit lagi makaroni di atas nya, dan letak cebisan-cebisan cheesedale dan tabur  mozarella cheese.




4. Letak capcicum sebagai hiasan dan sedikit italian herbal bagi membangkitkan bau nye







5. Bakar  selam 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160c.








Siap.. sedia untuk di makan...







hehehe,,, senang jer...

Selamat mencuba uolss !!!