Friday, 12 September 2014

Resepi Kuah laksa lemak Mok We Original Kelantan - Mudah Dan Sedappppp!!!!

Assalamualaikum w.b.t



 sekadar Gambar Hiasan
Laksa, lakso, laksam, lakse.... semuanya sama, kalau orang kelantan mesti la panggil LAKSO dan LAKSE... apa yang kita tahu, laksam adalah original dari kelantan... 

korang dapatkan bezakan tak yang mana satu laksam yang mana satu laksa... Jangan kompius sudah,.. sebab ramai yang tak boleh bezakan... nak oder laksa tapi tersebut laksam... mesti korang pernah kan...

Kalau anak buah ciksue diorang akan panggil nak YANG PANJANG-PANJANG  (maksud die laksa ) tu... atau  nak  YANG BULAT-BULAT (Laksam) tu... hehehe.. budak2 kan... 


INI LAKSAM namanya... sebab die bila potong die jadi  bulat-bulat...


Kali ni ciksue nak resepi KUAH LAKSA lemak yang warna putih tu... sebenarnya, rasa laksa ni sama jer, tapi apa yang membezakannya ialah KESEDAPAN KUAH nya... Kalau kuah sedap, memang tak henti-henti la orang makan...

Resepi ini, ialah resepi turun temurun Mak ciksue,,,, Tiba-riba rindu mak ciksue pulak...waaaa....
 heheh.. kuah laksa mak ciksue ni memang famous la kampung ciksue ni,,, jangan tak tahu yang mak ciksue ni selalu jadi ketua tukang masak kat kenduri-kenduri di kg ciksue...hehehe

Ada jer orang yang tempah kuah laksa dengan mak ciksue untuk majlis kenduri... Biasa Tok Imam kg ciksue dan Warga nurse kat klinik kg ciksue....

Ini la CHEF MOK WE... untuk tempahan ni....

Kalau tak sedap orang tak tempah kan???? hehehehe.... jangan risau, korang boleh buat kuah laksa yang sedap ni juga.... 


BAHAN-BAHAN ( untuk laksa 1 Kg)

10 biji bawang merah **
4 ulas bawang putih **
1/2 inci halia**

4 keping asam keping
6 ekor ikan yang sudah direbus ( rebus dengan  3 asam keping + 1 sdb Garam Kasar)
( ciksue guna ikan selayang ( ikan sardin) , sebab ikan ni manis)



IKAN SELAYANG


Santan ( 1 biji kelapa)
Garam, gula, 
1/4 cawan air asam jawa
1/2 keping gula melaka ( Nise)
1/2 sudu kecil belacan
sedikit Pak aji...( optional)

4 sudu kecil kerisik 

Cara buat kerisik : 
Amik segengam kelapa yang nak buat santan tu, korang jemur dalam 15 minit then goreng tanpa minyak sampai garing kekuningan.... lepas tu korang   tumbuk guna lesung batu sampai keluar minyak... Selesai






*** untuk makluman korang kan, ramai yang buat kuah lebih dari laksa,.. orang selalu mai komplen menda ni kat mak ciksue... jadi mak ciksue pesan biasa 6 EKOR ikan Selayang sesuai 
untuk 1 kg laksa.. kuah memang ngam-ngam...( TIPS 1)

*** Ratio 1: 6 la ni kan.. jangan la pulak 1kg ikan untuk 1kg laksa..hahahah... haru nanti.....







CARA-CARA

1. kisar bahan yang bertanda **** dan tuang dalam periuk

2. Amik ikan yang sudah direbus dan asingkan tulang-tulang ikan, lepas tu, blend ikan bersama 1    
   cawan santan sedikit... Mak ciksue pesan better guna santan drpada guna air sb tak nak kuah cair  
    nanti..  ( TIPS 2)






3. Selesai blend semua ikan-ikan tadi, korang boleh la masukkan dalam periuk tadi

4. Masukkan Santan, Baru boleh nyalakan dapur gas tu..ehhehh ( TIPS 3)

5. Then masukkanlah kerisik, air asam jawa, asam keping,garam, gula, gula melaka, belacan

6.   Kacau la sehingga mendidih.. INGAT!!! kena sentiasa kacau sampai la mendidih untuk elak
    kuah tu jadi biji-biji macam telur ikan. (TIPS 4) ... cara ni juga untuk dapatkan tekstur kuah tu halus jerrr...hehehe

7. Nak lagi sedap, kalu rumah korang ade budu, boleh masukkan 1/2 sudu budu dalam kuah ni.. tapi
    jangan budu yang kaler merah tu... budu ori yang kaler kelabu tu...heheh ( TIPS 5)


Dah selesai... amacam senang kan... ciksue siap share tips-tips lagi tau,,,, untuk korang dapatkan kuah laksa yang sedap ni... senang ke tak senang....


So untuk makan laksa ni mesti la ulam-ulam kena ada kan... so korang boleh la hiris ulam ni halus-halus... antara ulam yang selalu ciksue guna ialah

* Timun Batang
* Kacang Panjang
* Kubis
* Bunga kantan
* Pucuk-pucuk ( ketereh, serai kayu, pegaga)
* Taugeh
* Daun kesum

Gambar Hiasan

Lagi sedap kalau ada cili kisar.... (  kisar Cili kering+ cuka+ gram).. then tapis untuk buang lebihan air...





So.. selamat mencuba uols....kalau tak paham lagi, boleh calling-calling ciksue..hehehe.... lepas ni walaupun korang kat sabah boleh juga merasa kuah kelantan..hehehhe