Friday, 10 October 2014

7 kriteria memilih SOY PROTEIN

Assalamualaikum w.b.t

Saya doakan anda semua sihat dan berjaya di dunia dan akhirat.

Kali ni ciksue nak share sedikit info mengenai ESP.

ESP ni kalau anda nak nak tahu merupakan HOT ITEM!!!!

Ciksue memang setiap pagi akan minum 1 gelas ESP sebelum memulakan apa-apa kerja.. kalau tak minum rasa macam tak lengkap..heheh..






Sebab ESP ni sangat MUDAH, CEPAT dan SEDAPPPP !!!


MUDAH sebab tak perlu bancuh dengan air panas.. kalau nak cepat memang tak perlu la kalut-kalut masak air.

CEPAT sebab sambil jalan-jalan nak pergi kerja atau kelas pom boleh shake shake dan minum

Dan Semestinya SODAPPPP!!! hingga ke titisan terakhir.



BEST KE ESP NI ??

Antara soalan yang sering di tanya oleh mereka-mereka ialah :


Best ke minum soya ni ?

Apa rasa ESP ni ??

Selamat ke minum ESP ni ??

Apa Beza brand xxx ni dengan ESP  ni??


Ini antara soalan-soalan yang sering ditanya oleh mereka-mereka di luar sana.. Sama tak dengan apa yang anda tengah fikir sekarang ??

Sebenarnya mereka ni nak cuba ESP ni, tapi mereka takut dan ragu-ragu nak cuba produk kacang soya ni mungkin disebabkan banyak rumours mengenai susu soya

Ada RUMOURS kata soya ni produk ISRAEL, dimana ia boleh menyebabkan KEMANDULAN , ada juga yang kita soya ni penyebab KANSER dan macam-macam lagi la keburukan soya ni disebarkan.


Bawa bertenang ya puan puan dan tuan- tuan, sebelum kita membuat keputusan elok la kalau kita lebihkan sedikit pembacaan kita yer..hehehe

Bukan soya penyebab kepada keburukan-keburukan ini, cuba anda perhatikan sejak berpuluh puluh tahun dulu, orang jawa makan tempe dari soya hari- hari. Okei jer diorang kan... 

Tauhu semua tu kan produk soya, kenapa kita masih makan pulak kan






Jadi, masalah sekarang ialah bagaimana untuk kita memilih produk protein yang betul- betul berkualiti.

Nak beli apa- apa pun mestilah kena ada kriteria-kriteria tertentu kan.

Contoh nya, kalau kita nak beli baju pun kita pilih yang elok- elok kan. Tak nak yang kain panas la, tak nak yang jarang la.

Pendek kata, semua benda yang kita pilih ada ciri-ciri dan standtard tertentu.


7 KRITERIA PENTING DALAM PEMILIHAN SOY PROTEIN


Ini ialah antara 7 kriteria yang penting anda perlu tahu dalam memilih Soy Protein yang baik dan berkualiti.






























1. KACANG SOYA ITU MESTI LAH TUMBUH SECARA ORGANIK

Kajian menunjukkan penanaman secara kimia ( bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurang.

Penggunaan pesticides, fungicides, herbecides akan menyebabkan nutrisi di kacang soya akan hilang. Sangat penting penggunaan bahan kimia ini tidak digunakan sepanjang pertumbuhan kacang soya ini.

Jadi make sure, bila nak beli produk soya tengok dulu samada organik atau tidak.




2. SOY PROTEIN ITU MESTILAH MENGANDUNGI 9 ASID AMINO PERLU

Badan kita memerlukan kesemua 9 amino asid ini untuk menghasilkan hormone, jus peghadaman, antibody dan enzyme.

9 amino acid ni tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, dan mesti diperolehi daripada diet harian kita.

" If one essential amino acid is missing, the imune system can be despressed 30% and many important body function are delayed or stop "

Pentingkan amino asid ni kan....




3. KACANG SOYA ITU MESTILAH NON- GMO ( non-genetically modified organism)

Non GMO dan GMO ni lebih kurang macam Vitamin Natural dan Vitamin Sintentik la..

Produk soya ( GMO) ialah produk yang telah diubah suai genetiknya, sehingga serangga pun tak lalu nak makan.

Pengubasuaian inilah yang boleh menyebakan allergy, toxin dan potensi kanser.

Biasanya produk soya GMO ni adalah lebih murah untuk dihasilkan. Malangnya yang menjadi mangsa ialah mereka yang tidak tahu dan terus menerus membeli produk- produk GMO ini.

Dr, Louis J. Pribyl, a Brazilian goverment scientist menekankan bahawa berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.

Jadi lepas ni, sebelum beli produk soya, pastikan anda cek di label semada NON-GMO atau tidak yer.



4. SOYFLAKES MESTI DIBERSIHKAN DENGAN AIR DAN BUKAN ALKOHOL

Ini juga perlu dipertimbangkan dan perlu di ambil serius.

Semasa proses pembuatan soy isolate, ada kebanyakkan syarikat menggunakan alcohol untuk membersikan soyflakes.

Alkohol tu dah la HARAM kan.. jadi faham-faham la kan... ia juga memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88%

ISOFLAVONE sangat penting dan diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru dan  bermanfaat dalam penyeimbangan hormone.



5. PROSES PEMBUATAN SOY PROTEIN SEBAIKNYA TANPA PEMANASAN

Sebagaimana yang kita tahu, asid amino atau protein sangat sensitive pada suhu panas.  Ada kajian menunjukkan protein yang di masak dengan suhu tinggi akan menghancurkan sehingga 50 % asid amino perlu.

Jadi sekiranya kita sering makan diet yang kekurangan 'essential amino asid' ia akan memberi kesan kepada perkembangan otak dan hormon atau perkembangan tisu badan juga akan terbantut.



6.BAHAN-BAHAN ANTI THYROID / ANTI- GROWTH SUBSTANCE MESTI DISINGKIRKAN

Soya mentah mengandungi 'anti growth', 'anti- tyrosine' substances. Kekurangan ' tyrosine' ini akan menyebabkan tekanan darah rendah, suhu nadan rendah, dan ' restless leg syndrome'

Oleh demikian, pentig untuk kita pastikan jenama produk soya yang kita pilih menggunkan " ectracting process" yang mengyinkirkan bahan-bahan tersebut.

Dan pada masa yang sama ia juha masih mengekalkan keaslian soya dan mengekalkan paras asid amino serta insoflavones yang tinggi.



7. SOY PROTEIN POWDER HENDAKLAH DITAMBAH UNSUR KALSIUM

Untuk pengetahuan anda, kacang soya adalah bahan yang NEUTRAL ( bukan asid atau pun bukan alkali)

Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan, semasa penghasilkan soy powder, minyak kacang soya ( soybean oil) perlu disingkirkan supaya soy powder itu tidak mudah berbau. 

Proses ini menyebabkan soy powder menjadi sedikit berasid.

Oleh itu, amat penting untuk pengeluar soy powder menambah kalsium ( unsur akali) yang mencukupi untuk menjadikan ia neutral semula.

Tetapi kebanyakann pengeluar TIDAK menambah kalsium yang cukup dalam produk mereka.



Sudah jelaskan kriteria-kriteia yang diperlukan kan...


BAGAIMANA DENGAN ESP ( ENERGIZING SOY PROTEIN ) SHAKLEE ?


Alhamdullilah, ESP memenuhi kesemua KRITERIA-KRITERIA di atas

Sebab itu la, ciksue tanpa was-was dan ragu-ragu minum susu soya yang sedap ini dalam diet harian ciksue.


Apa yang penting di sini, ciksue nak ingatkan penting untuk kita FAHAM kenapa kita perlu memilih produk soya tersebut.

Janganlah kita memilih berdasarkan populariti atau harga produk tersebut...hehehe...


Bagi ciksue ESP SHAKLEE adalah MUDAH CEPAT dan SEDAP.. tambahan pula JIMAT...

1 BOTOL boleh tahan sehingga 2 bulan... Harga nya pun mampu milik okei...
Lelaki dan Perempuan DUA-DUA boleh minum.


Nak tahu keistimewaan ESP boleh baca SINI


UNTUK PENGETAHUAN ANDA


BULAN OKTOBER 2014 MERUPAKAN PROMOSI ESP !!

ESP BUY 6 FREE 1
( SAVE UP TO RM400+)





DENGAN SETIAP PEMBELIAN INI ANDA LAYAK MENDAPAT

* FREE MEMBERSHIP* 
* FREE 1 ESP*
* CASH BONUS*
* BERPELUANG MNYERTAI GROUP MFMS YANG HAPPENING *

PROMOSI SAH SEHINGGA 31 OKTOBER 2014 SAHAJA.

CEPAT DAPATKANNYA SEKARANG !!



Untuk dapatkan produk soya anda boleh hubungi ciksue yer 013 6510540.







Thanks For reading! :)