Wednesday, 31 December 2014

Hari terakhir 2014......

Assalamualaikum w.b.t

Page 365 of 365......

Sungguh cepat masa berlalu kan.... seriously, ciksue rasa baru jer semalam ciksue tulis azam 2014.... tapi esok 2015 dah menjelma....

Tahun ni , banyk perkara yg berlaku dlm hidup ciksue sepanjang tahun 2014.....
Tahun 2014 bnyk mengajar ciksue tentang keyakinan terhadap kebesaran ALlah...

Semua yg berlaku adalah ketentuan allah..... kita hnya mampu merancang, tapi Allah yang menentukan segalanya.....

Kemanisan kejayaan akan kita rasa bila kita benar2 berusaha dan bergantung kepada Allah.....
Bila ciksue kenang balik.....sepanjang 2014...bnyk perkara yg berlaku... dari perkara yag pahit hinggalah perkara yg sangat maniss....hehehhe...

Recap perjalanan hidup ciksue selama 12 bulan di tahun 2014...

Bulan Mac.......

Perkara yg tidak disangka oleh ciksue sekeluarga apabila...ayah ciksue diserang sakit tiba2.... boleh dikatan 'minor strok"... kejadian yg memang tiba2... sebab sehari sebelum itu, kami masih boleh bergelak ketawa adik beradik......

Tapi semua ni hikmah.... sebab sekarang ayh ciksue dah sihat... dan ayh ciksue sudah brhenti bekerja....dan sekarang menghabiskan masa bersama2 cucu2 dirumah.....


Bulan jun...

Alhamdullilah...ciksue berjaya habiskan pengajian master untuk semester yang kedua.... semester yg sangat2 tough bagi ciksue...


Bulan julai....

Alhamdullilah...semua kami adik beradik dapat berkumpul di pagi hari raya.....perkara yg mengembirakan bagi ibu bapa kita.... kami adik beradik dapat berkumpul bersama2 pada tahun ini meraikan hari yang bahagia....
Kami dapat berkhelah beramai2... menghabiskan masa bersama2.... nikmat kebahagian yang allah bagi.... syukur....


FULL HOUSE!!!!.... kami biru tahun ni.....























Hari raya kedua kami dah p mandi pantai...hehehe..rumah dekat dengan pntai kan




Detik-detik Menjelang raya.......






This is my BIG BIG Family... keluarga sebelah ayah... sepupu sepapat semua ada...heheheheh



Bulan september.....

Kali ni...ciksue dikejutkan dengan berita gembira...apabila dipanggil interview untuk jawatan PPPT DH41.... Ya ALlah..... ciksue memang tak sangka..... semuanya atas ketentuan allah.... cerita selanjutnya kat SINI.... hehhe... first time iv gomen....gabra...


Bulan oktober.....

Hari yg bahagia untuk abang ciksue...sebab kami bakal dapat kakak ipar baru.... parents ciksue sangat2 gembira...sebab dah lama x menimang menantu.... akhirnya 26 october.... abang ciksue bertunang.... hehehe... ciksue dgn kakak ciksue antara org yg 'busy' siapakan hntran untuk tunang.... sangat best.....

My parents n my bro' fianceee






Kami yang masih single with new kakak ipar...hehheheh



Bulan Disember.....

Ciksue berjaya iv PPPT DH41.... Ya ALlah.... nikmat allah yang paling besar.... ciksue pernah berazam..lepas habis master..ciksue nk kerja terus... dan ALlah makbulkan....
Lagi 10 hari ciksue bakal menhgabiskan pengajian ciksue sebagai student master....



Dibawah, ciksue copy orang lain punya nurkilan, yang menceritakan peristiwa2 yang berlaku di MALAYSIA sepanjang tahun 2014... semoga kita mendapat pengajaran daripada peristiwa-peristiwa ini....


Sekilas tatapan iktibar apa yang berlaku utk tatapan pagi..hari  terakhir tahun 2014...

Kehadiran mu dinanti penuh debaran...
Kedatangan mu disambut penuh kemeriahan...
Mengharap sinar, harapan dan senyuman...

Namun siapa sangka...
KAU menduga, KAU menguji kami penuh cabaran...


♥Mac 2014...
Perginya MH370 tanpa berita...
Perginya penuh tanda tanya...
Perginya tanpa meninggalkan secebis jejak..
.


♥Feb - Apr 2014...
Empangan kami kering...
Alam tidak sudi memberi kami air...
Catuan air sehingga berbulan-bulan lamanya...
Mengajar kami untuk tidak membazir...

Tidak cukup dengan itu...
Alam seolah-olah memarahi kami...
Jerebu menduga kami...
Seksanya hidup menyedut udara kotor...
Mungkin dari kesilapan kami sendiri...



♥Julai 2014
Ketika umat Islam menikmati ibadah puasa...
Dan kemeriahan Aidilfitri kian dirasa...
Hati kami bagai direntap...
Perginya MH17 tidak kembali...
Kami terduduk...
Menangisi dan meratapi perginya MH17...
Seolah-olah orang tersayang berada di sana...

Satu persatu KAU bongkarkan...
Kerana hilangnya sifat amanah si dewasa, si anak menjadi mangsa...
Kebocoran soalan UPSR...
Cukup menjatuhkan sifat mulia seorang dewasa...



♥Disember 2014...
Kami menangisi setiap gambar yang kami tatapi...
Air yang membawa kemusnahan...
Meruntun hati kami...
Namun kami tahu...
Ada ganjaran disebalik air kemusnahan itu...


Kini...
Saudara kami QZ8501 menghilangkan diri...
Membuat kami ternanti...


Membuat kami meratapi kembali MH370 dan MH17...


Betapa KAU sayangkan kami...
KAU hantarkan petandaMU...
KAU hantarkan petunjukMU...
KAU hantarkan ujianMU...
Supaya kami mengigatiMU...
Supaya kami tidak lupakanMU...



Mungkin selama ini telah KAU hantarkan petandaMU kepada kami...
Namun...

Tetap jua kami buta...
Buta dalam menilai cinta agungMU...

Kami alpa kepadaMU...
Kami jauh dariMU...
Kami kejam dengan bumi...
Kami abaikan saudara kami...
Kami pentingkan diri!
Kerana merasai dunia ini hak kami...



2015...
Kembalikanlah sinar, harapan dan senyuman kami...
Bawalah air mata mu 2014...
Pergilah bersama deritamu 2014...
Bersihkanlah kesan hitammu 2014...
Kami pasrah...
Kami redha...

Tuhan...

Terima kasih atas kasih sayangMU...

MH370... Kami masih menantimu...
MH17... Kami harap kamu tenang di sana...
QZ8501...Kembalilah...
Buat mangsa banjir...
Tabahkanlah dirimu... Kuatkanlah hatimu...

Buat semua pengajaranmu, terima kasih 2014...
Bersamalah kita ambil iktibar atas semua yang berlaku... 



Terima kasih sudi baca :)