Sunday, 4 January 2015

Hantaran tunang DIY....

Assalamualaikum.....
Selamat tahun baru 2015......


Nah..tengok tajuk entry bukan main kan...heheh... adakah me yg nk tunang....hehehe....rasa2....




Entry kali ni, ciksue nk share pasai persedian majlis tunang.... pasai ciksue buat sendiri hataran tunang....hehehe....




Cer tengok Hantaran kat atas... cantik ke idak??? semua tue kami buat tau ... DIY la katakan....  hehehee... tak sangka kami ni ade bakat terpendam kan...hihihi


Actually. ..not me la yang tunang...tapi abang kedua ciksue... kiranya...anak bongsu lelaki parents ciksue la...kikikiki....

Punya la gembira dan eksited nyer parents ciksue bila my abg ngah bagitau yang die nak tunang....sebab dah lama tak menimang menantu kan....

Tapi...masalah nyer. ...orang lain yang nak bertunang, orang lain yang busy body....hehhee.... sebab akak ciksue..a.k.a kak gie yang kehulur kehilir menyediakan brang hntaran tunang.....hahhaha....
Senang jadi kaum lelaki ni....tup2...semua menda dah siap.....opsss.....hehehhe

Sebnrnya, kami pom eksited sb dah lama tak involve dalam majlis2 kawin tunang ni.... maka... seminggu sebelum majlis tunang, bermulalah ciksue dan k.gie... kehulur kehilir mencari barang2 yang sepatutnya.... Sampaikan cupcake tunang pom ciksue buat sendiri tau...hahaha... caya tak???


Abg ngah ciksue selalu tolong kami dari segi kewangan dll...jadi sekarang turn kami la balas budi kan....hehhee...


TEMA PURPLE PUTIH katanya.... jadi semua item hantran mestilah ade unsur2 both colour....

Punya la susah nk cari brg2 gubahan khawin yang nak kat area KOTA BHARU ni....aiii... 4 buah kedai barang khawin kami pergi...semua tak ade yang kami nak.... last2 kedai ERA NONA  kat TESCO lembah sireh jugak membantu...


Sekarang kan style orang buat hantran simple and sweet.... kami ni tak la reti nak nak buat gubahan....maka langkah selamat adalah dengan menggunakan BAKUL atau RAGA.....hehehe....senang.....


Maka...bila masul kedai  ERA NONA...kami dah rambang mata....semua menda kami nak amik....hahhaha.... kami main amik jer ape yg kami rasa sesuai.....hehehe..... yang penting purple n putih.....



Antara barang yang kami beli, segala jenis bunga, riben, kain net, bakul


CARA HIAS BAKUL GUBAHAN

Now... ciksue nak share la sikit macamna ciksue hias bakul dan hantaran ni... nanti korang-korang boleh guna untuk idea hantaran korang nanti....





Barang-barang yang diperlukan ialah bakul, bunga, manik pnjang( tak tau nama ape.), gam UHU,  Kertas yang kaler purple 2 ciksue tak tau nama.. biasa kita nampak dalam kotak buah 2...hahahah



First kita tampal manik-manik yang pnjang 2 kat tepi bakul... tak nak letak pom tak pe...kalu nak kasi bling2 sikit buleh letak..hehehhe..guna gam UHU jak...





Lepas tue, boleh la letak gumpalan kertas-kertas tadi kat dalam bakul....






Nie pulak.. kain net untuk balut kain pasang... kami ni tak reti nak buat kreatif2... maka..kami just gulung-gulung kain... letak pin x nak kasik terbuka..then.. kami balut...heheheh






Tadaaa!!!!!... dah siap... boleh la letak bunga-bunga kat tepi nak kasi menarik lagi kan....heheheh










Ni, fondant cupcake ciksue buat....caya tak??? ahhahah.... ciksue pom tak percaya yang ciksue boleh hasilkan...heehhe... 








Nampak tak bersungguh-sungguh ciksue duk buat nak kasi cantik...so.. korang kena la caya yang ciksue buat okei...sampai jam 12 malam kot...hehehe







Kotak kek ni pom ciksue letak riben nak kasi cantik......





Memang puas hati rasa bila kita buat hantaran sendiri ni kan... sb bila tengok die terletak elok jer...heheh... so..lepas ni boleh la korang buat sendiri hntaran ni yer....hehehe


Terima kasih sudi membaca :)