Wednesday, 6 August 2014

Bahaya Sengugut Hingga Pengsan

Assalamualaikum....


Sengugut, Period Pain sangat sinonim dengan wanita-wanita... kadang- kadang nak sebut dua perkataan ni pom dah rasa fobia kan... 

Hanya mereka yang pernah alami sahaja yang tahu bertapa sengsaranya bila sengugut ni datang....

Wahai kaum Adam, mengertilah bahawa sakit sengugut ni memang amat la pedih, bukan kami saja2 nak buat2 sakit ada ngada- ngada nak curi tulang...

Kadang-kadang bila diorang tengok wanita emotional sikit mula la mereka kaitkan dengan "Datang Bulan"... yup, memang kebanyakkan wanita akan mengalami masalah emosi ketika datang bulan,

Tapi mereka bukan seronok-seronok nak tekan "Button" ON Supaya jadi Emo... Tapi, itu boleh dikatakan sebagai spotaneous...







APA ITU PMS??


Sengugut atau Premenstrual Syndrome (PMS) merupakan himpunan simpton fizikal, psikologi dan emosi yang berkait dengan kitaran haid wanita

Kira-kira 90 peratus wanita menderita sekurang-kurangnya satu daripada 150 simptom PMS. Dianggarkan hanya lima peratus wanita bebas daripada simptom PMS dan PMDD.

Pakar dan Pensyarah Kanan Jabatan Obstetrik & Ginekologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Lim Pei Shan berkata simptom PMS serupa dengan simptom PMDD tetapi lebih teruk sehingga mengganggu kerja, aktiviti sosial dan pergaulan.

“PMS ialah satu kumpulan simptom yang berkait dengan kitaran haid. PMS membabitkan wanita daripada segenap usia yang didatangi haid tetapi kesannya berbeza bagi setiap wanita.

“Bagi sesetengah wanita, PMS hanya satu gangguan bulanan. Bagi yang lain, ia mungkin sungguh teruk sehingga sukar menjalani kehidupan seharian.




Perubahan emosi wanita, terutama mood tidak baik, sering dikaitkan dengan kedatangan haid. Sindrom prahaid (PMS) ialah gangguan yang biasa dialami jutaan wanita di seluruh dunia.


Gangguan itu ada kaitan dengan perubahan hormon setiap bulan ketika kitaran haid. 


Gejala yang biasanya berlaku dua minggu sebelum kedatangan haid itu membabitkan perubahan emosi serta fizikal, dan lazimnya berlaku pada wanita berusia antara 25 hingga 35 tahun.


Gejala berlainan bagi individu itu dialami tujuh hingga 10 hari sebelum haid dan hilang beberapa hari selepas keluar haid.


Gangguan prahaid disforik (PMDD) ialah perubahan emosi dan fizikal yang memberi kesan kepada kehidupan seharian, mempengaruhi kerja dan produktiviti.


Lima atau lebih sindrom prahaid dialami cukup untuk mengganggu kehidupan seharian dengan sekurang-kurangnya satu membabitkan simptom emosi.



SIMPTON-SIMPTON PMS


Bagi mereka yang tak pernah alami period pain, ini mungkin boleh dijadikan rujukan untuk anda untuk menghadapi situasi yang tak dijangka.. Kaum Adam disarankan take note yer...heheheh

Gejala fizikal

  • Kembung perut — sebelum dan ketika haid, anda mengalami ketidakselesaan akibat kembung perut. Perubahan fizikal yang ketara ialah perut sedikit buncit sebelum kedatangan haid
  • Kekejangan perut — hari pertama atau satu hari menjelang kedatangan haid bulan, ramai wanita mengalami kekejangan perut
  • Sakit kepala — rasa pening
  • Lesu — tidak bermaya dan malas melakukan aktiviti yang biasa dilakukan sebelum ini
  • Sakit sendi dan otot — lenguh badan, terutama di bahagian sendi dan otot
  • Gangguan tidur — tidak nyenyak tidur
  • Nyeri pada buah dada — rasa seperti ditusuk jarum atau buah dada tegang
  • Selera makan bertambah — keinginan mengambil makanan dalam jumlah banyak
  • Mengidam sesuatu — tiba-tiba teringin makan sesuatu, misalnya coklat atau makanan yang tidak pernah dipedulikan sebelum ini
  • Bengkak pada tangan dan kaki





Gejala emosi

  • Mudah marah — melenting dan marah-marah biarpun perkara remeh
  • Perubahan mood — sukar mengawal emosi, sensitif, mudah tersentuh walaupun menonton cerita sedih di televisyen
  • Dilanda risau atau tertekan — rasa risau tanpa sebab
  • Dihantui rasa bersalah atau merasakan diri tidak berguna
  • Perasaan di luar kawalan — jika anda seorang yang sabar, gangguan PMS atau PMDD boleh menyebabkan perubahan sikap
  • Minat untuk melakukan aktiviti berkurangan dan kurang daya tumpuan


MY OWN STORY........


Kali ni ciksue nak cerita pengalaman ciksue sendiri mengalami masalah sengugut ni... 

Mula-mula ciksue tak pernah pom alami masalah peiriod pain ni... time sekolah menengah ciksue pernah nampak kawan ciksue sampai terbongkang akibat period pain... dan dalam hati ciksue duk curiuos macamana la sakit ne kan...

Once ciksue dah masuk Universiti, setiap kali datang period, ciksue rasa fobia dan takut sebab ciksue dah kena masalah sengugut ni... ini antara pengalaman ciksue yang paling sengsara....


Pengalaman Pertama

Mula-mula period pain ni datang ciksue memang tak leh tahan... ciksue terpaksa ponteng kuliah sebab kawan ciksue cakap muka ciksue dah pucat, memang badan dah sejuk-sejuk, kaki dan kejang-kejang dan lenguh.. serioussslyyy sangat lemah ciksue rasa...

Ciksue boleh baring atas lantai jer... so ciksue tido atas lantai tanpa alas dengan badan meringkuk... tyme nak cari posisi yang selesa ni lagi satu masalah, pusing kiri tak kena, pusing kanan tak kena.. memang menangis-nangis ciksue tahan sakit...

Antara posisi tido  yang dapat melegakan sengugut ciksue



Ciksue tak sangka yang ciksue punya period pain sampai teruk macam ni sekali...

Tido malam ciksue memang tak nyenyak sebab perut duk memulas, kerja nak ke toilet jer ...huhuh

So ape yang ciksue buat untuk hilangkan rasa ngilu-ngilu kat perut ni... macam biasalah, duduk hostel, kawan-kawan confirm kasi panadol @ pain killer kan...

Ciksue selalu guna Panadol Extension dan Panadol Menstrual yang kaler pink tu.. memang bekalan wajib ciksue tu...

Ciksue ade jugak amalkan tuam perut dengan air suam...lega juga rasa...






Tapi ade juga kawan-kawan ciksue tak kasi ciksue makan panadol-panadol ni..effect untuk jangka masa pnjang katanya..tapi kalu dah sakit sangat nak buat macamana kan....

Lepas dari tue, setiap kali period ciksue mesti telan pain killer tu...


Pengalaman Kedua


Kejadian ni pulak berlaku tahun lepas kalau tak silap ciksue.. tyme ciksue buat praktikal kat Melaka.. Al kisah nyer ciksue nak pergi jalan-jalan bandar Melaka,

Disebabkan transport tiada, maka ciksue dengan housemate ciksue naik la bas nak p bandar...

Perjalanan dari Batu Berendam ke Melaka Central adalah dalam 40 minit macam tu.. nak dijadikan cerita, time ni hari kedua ciksue period, asalnya ciksue dah rasa kejang2 kat perut...

Tapi ciksue buat tak tahu jer.. orang kata jangan di layan sangat sakit- sakit ni...

Disebabkan ramai orang dalam bas, ciksue terpaksa la berdiri.. mula-mula ciksue dah rasa penen-penen, ciksue senyap jer tak bagitahu kawan ciksue, ciksue terus makan gula-gula nak kasi hilang penen, perut memang dah mencucuk kesakitan... 

Tiba-tiba ciksue rasa kawan ciksue duk panggil ' suhaini" " suhaini" " suhaini"... ingatkan ciksue mimpi, rupanya ciksue dah " selamat" terjelapuk kat lantai bas...

Ya Allah ciksue dah rasa mual-mual nak muntah, then pak cik bas berhentikan ciksue kat bas stand mana entah.. sungguh kejam kan...huhuhu

Turun jer kat bas stand tu, mujur ade hamba Allah sekeluarga yang bawak ciksue p klinik... Syukur Alhamdulliah...

Tengok bertapa teruk nyer period pain ciksue kan...memang semua Simpton PMS ciksue alami, biasanya semnggu sebelum period ciksue akan makan banyak dan mengidam macam2.. dah macam women pregnant pom ade....heheheh



Syukur......Masih Ada Penawar


Tapi sejak kebelakangan ni, masalah sengugut ciksue dah kurang, bukan la totally hilang, tapi ciksue rasa period ni macam hari-hari biasa ciksue, sakit-sakit dah kurang, kejang-kejang otot pom dah kurang jugak, 

Dulu kalau period mesti kena baring-baring meringkuk, tapi sekarang Alhamdulliah ciksue dah boleh buat keje-keje lasak..

Ape yang ciksue amalkan yer... Sejak ciksue amalkan GLA Complex ni, ,masalah semgugut ciksue dah kurang, period pom keluar laju jer rasa.. tak tersekat-sekat dah..hihihi...

Memang Gla ni melancarkan proses pengeluaran darah kotor..hihii... 

Ciksue memang rasa tak menyesal la consume GLA ni, disamping tu jugak, GLA ni jugak menghilngkan jerawat- kat muka ciksue ni... hah.. Double Action Gitu... Nak tahu ape lagi kelebihan GLA NI??? cer klik Manfaat Utama GLA




Ada tak pembaca-pembaca ni mempunyai masalah macam ciksue, korang tak nak try ke GLA ni,.. mana tahu maslah period pain korang akan kurang macam ciksue..

Orang tua-tua kata sengugut ni akan hilang bila kita dah khawin.. ye ke idak??? sementara tak kahwin lagi ni, GLA la penawar ciksue...bila dah khawin nanti kita tengok macam mana plak..heheheh

Please ladiesss... no more paracetemol !!!!... sangat-sangat memberhaya utuk kita.. why not kita cuba natural produk yang memang selamat digunakan...

jangan Malu-malu nak contact ciksue yer.. mungkin kita mempunyai maslah yang sama, ciksue sedia membantu anda..


Terima kasih sudi membaca :)


INGIN MENDAPATKAN SUPPLEMEN YANG SESUAI UNTUK ANDA DAN KELUARGA ?
INGIN MENJANA PENDAPATAN 4-5 ANGKA SEBULAN DENGAN HANYA DUDUK DI RUMAH?
HUBUNGI SUHAINI UNTUK:-

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!





SUHAINI
SHAKLEE ID : 1099316
suhainibrahim@gmail.com

013-6510540 ( CALL/SMS/WhatsApp)