Friday, 6 December 2013

Manukan Island


Assalamualaikum.......



Readerss sihat2 ke sume nyer... ceh...macam la ade orang yang baca kan... heheheh...last entry ciksue ade bagitau pasai pulau kan.. Soooo... arini, ciksue nak bagitau pasai one of the famous and beautiful island at Kota Kinabalu... Mesti korang tau kan... Of kos la Pulau Manukan... pulau ne sebenarnya dekat jer dengan bandar KK.. so..kalau korang stay kat bandar KK, maka senanglah hendaknya korang kesini.... korang boleh juga buat island hoping sebab pulau2 ne berdekatan jer.. biasanya tour operator akan jual pakej yang termasuk dengan ketiga2 buah pulau ne ( pulau manukan,pulau sapi dan pulau mamutik).. 

Tyme ne ciksue pergi satu pulau jer... pulau manukan.. ciksue pergi one day trip...so x stay kat sana la...sb ciksue kan budak UMS... jadi x perlu la nak stay sana kan..heheh..jimat cket... kalau ciksue x silap dulu bajet pergi sana dalam RM30//pax termasuk dengan boat fee and sewa alatan snorkeling... ciksue pergi ne pom sb ade orang yang belanja..kui2....

JUm kita belayar ke sana....








korang kena pergi jety Jesselton point la kalu nak pergi pulau kan... kat sini korang akan jumpe ramai sangat pemandu2 boat yang akan bawak korang pergi pulau..so kena pandai2 pilih la...hehehe

Hah ini lah boat nyer.. speed boat... perjalananan ke pulau 2 amik masa dalam 20 minit macam tue la...

Yeay!!!!.. dah sampai kita.....

Sampai jer kat jetty pulau ne.. ciksue tergamam sangat sb dapat tengok ikan2 dengan jelas nyer dalam air ne.. dan air kat sini sangat jernih...

LETS CHECK IT OUT!!!!!!
-
-
-











Sampai2 jer terus ciksue terjun dalam laut...hahha..sngat seronok...even ciksue yang x reti berenang pom buleh snorkeling tau..dapat tengok ikan2 yang comei dlam air...hahah


Pulau yang kat seberang jeti 2 plak pulau mamutik...

Tyme ne ciksue dah nak balik dah...tapi na
nampak ikan duk main2 kat tepi bot... ciksue kasi la roti gardenier butterscotch yang ciksue beli di LCCT before balik sabah....hahaha.. kalu korang nak tau kat Sabah tiada rori gardenier...

TENGOK!!!!! makin banyak ikan2 tu datang kan... berebut2 diorang...mesti sb x pernah makan roti gardenier kan...hahahah







Itu la ikan yang ciksue duk bercerita....hahahaah.. mmg sangat bnyk..tapi make sure jangan hulur jari tau..kot2 la nnti x cukup jari nanti...hehehe


Jadi..kalu sampai KK, jangan lupe p Pulau manukan tau..memamg x rugi...ciksue bercerita ne based on pengalaman ciksue kan...heheheh


Wasalam....