Monday, 2 December 2013

--Kundasang & Ranau part 2--


Assalamualaikum.....

SO, dah decide ke nak pergi travel kat Sabah.. skrang ciksue nak sambung plak yang aritu...time entry  Kundasang Part 1  aritu ciksu dah gtau pasai ape yang menarik kat kundasang kan... okei.. skrang bila korang turun jer dari Mersilau 2 atau dairy farm, korng kena behenti kat satu lagi tempat menarik.. actually before korang naik pergi dairy farm korng boleh jer berhenti kat cne.... tapi up to u.. die 1 jalan jer...hehehehe...



1. Memorial Park

Taman ne macam salah satu ' Dark Tourism".. cewah.. dah kuar dah term yang ciksue belajar tyme master class last week.. x sia2 kan.. hahaha.. Memorial ne ade kisah tersendiri.. kalu x silap ciksue die pasai zaman penjajah jepun dulu2 la.. dimana ade berlakunya kematian askar beramai-ramai dlm 1000.. kalu nak tau cite sebenar buleh la tnya pak cik google erk.. ciksue takut tersilap fakta... tempat ne mcm bersejarah cket, sb korang akan nampak bnyak bendra British and sume kisah pasai penjajh.. tapi view kat sini sgat cantik, sb kat cini banyak sangat bunga2 yang cantik...








Inilah Kawasan die.... korang kena naik tangga sb die atas bukit.. yang penting tempat ne ade sejarah sendiri.


2. Pekan kundasang

Lepas korang dah jalan2 kat memorial 2 elok lah pulak kalau korang jalan2 dekat area 2 jugak.. Pekan Kundasang namanya... hah!!! kat sini korang WAJIB beli sayur2, buah2 dan bunga2.. sb sume nye fresh dari ladang kundasang... sayur2 kat sini sume nyer besar2 and segar.. kalu nak best.. korang beli sayur kat sini and suruh restoren berdekatan pekan ne masak sayur campur,,, Pergh!!!! memang terbaik... kalu korang x caya.. korang tengok pic kat bawah...



Banyak kan... ala2 Cameron Highland la kan...hehehe.. yang penting murah




Yang ne kueh tradisional Sabah.. wajib beli.. yang mcam bentuk bunga 2 orang panggil kueh cincin.. and yang bulat 2 orang panggil AMPALANG... mcm kepok ikan.. die ade favour sotong, udang ang ade yang pedas.. wajib try tau..heheh




3. Hot Poring ( Ranau)

Next destination is Hot spring.... kawasan  kolam air panas atau lebih dikenali sebagai Poring, terletak di kawasan Ranau.. lebih kurang 15 minit dari pekan kundasang.. So kalu rasa nak try mandi air panas yang pure buleh la datang cne.. kat cne jugak famous dengan Canopy Walk yang panjang bagi sape2 yang suke masuk hutan...



Tyme ni ciksue pergi masa ade lawatan kelas.. yang kat sebelah 2 lecture ciksue ler...nak jugak die kan...



Ini lah sumber asal air panas 2.. tapi skrang diorang dah buat kolam yang lain bagi sape2 yang nak mandi dekat area ne jugak.. kiranya yang ne x leh nak kacau la...

Kat cne jugak, kalu korang bernasib baik, incase la korang masuk buat juggle treking kat dalam, korang akan dapat jumpe bunga yang menjadi kebanggan Sabah iaitu Rafflesia dan periuk kera mcam yang kat atas ne.. Time ciksue pergi dulu, nasib baik dpat tengok bunga2 ne... 


4. Fish Massage ( Luanti)

Last tempat yang korang boleh pergi ialah tempat fish massage.. hah.. kat sini bukan anak2 ikan yang akan urut kaki korang,, tapi bapak2 and mak2 ikan kelah yang akan gigit kaki korang....ahahahah... tak percaya.. serius.. mula2 ciksu nak masuk dlam air 2 sngat cuak.. kot la tiba2 hilang kaki ciksu kan.. hahaha... tap nasib baik...ikan2 kat sini sumenye friendly belaka...hahahah 




Tengok ikan2 2..baik2 sume kan.. kena beli makanan yang disediakan untuk tarik perhatian ikan.. murah jer.. kalu tak silap ciksue rm 0.50 sen jak...hahah



Banyak kan ikan2 ne... tyme tue ciksue ketaq lutut jugak 2..hahah.. control buat2 berani...




Tamat la sudah tempat2 yang menarik yang boleh dilawati di sekitar kundasang and Ranau... heheheh...so boleh la korang decide nak pergi mana bila dah sampai Sabah nnti kan.... 


 Gambat atas ne ciksu nak promote Gunung Kinabalu kat belakang 2.. hahahah.. yang ne dekat area pekan kundasang.. tyme ne dalam kete.. tapi bila nmpak jer gunung 2 tersengam indah terus behenti kete kat tepi jalan and snap pic.. sb korang akan dapat tengok puncak2 gunung kinabalu ne dalam masa2 tertentu jak.. so kalu nmpak jer terus amik pic.. takut tak sempat bila awan dah tutup...heheh



SOO... Nanti ciksu akan cerita tentang 1 lagi tempat menarik di sabah.. iaitu pulau.... .. next entry ciksue cerita yer...heheheheh

Wasalam Dear....