Tuesday, 6 May 2014

Jangan kata "JANGAN"


Assalamualaikum...


Apa khabar uols....semoga sihat2 selalu la yer... so ape cite... dah cuti lama kan... semoga anda semua dapat menjalankan amanah masing-masing dengan jayanya... so kali ne ciksue nak cerita sikit pengalaman ciksue di tempat orang.... alkisahnya macam ne la kan........

*********************************************************************
***********************************
***********************
***********

Ingat nak yang ciksue pernah cite tentang satu event yang ciksue pergi kat KL kan... ala event LUA tu....ingat tak???? cer KLIK SINI TAW.... kan ciksue ade cite yang ciksue sempat join 1 hari jer sebab ciksue kena bergegas ke MUAR atas urusan assingment ciksue... almaklumlah.... student Vs businesswoman... tak pe... i like it!!!!...

So, ciksue bertolak dari TBS ke Muar dalam jam 9 pagi....kira awal kan... sebab nanti member ciksue yang akan amik ciksue kat muar... so dalam jam 11 pagi ciksue dah sampai muar... and muar is sooooo beuatiful... no wonder la dipanggil bandar Maharani... heheheh... tiba2-tiba2 promote muar plak kan... jadi... disebabkan sampai awai... ciksue "terpaksa" la jalan-jalan kat bandar muar tu sorang-sorang... dah macam tourist plak kan...hehehhe,,, dgn hiking bag nyer... tapi saya suka niiii... sb dapat layan perasaan sorang2... konon la kan.....

Disebabkan dah penat jalan2 ukur jalan... ciksue pom p la surau sebab nak rehat  kan...kebetulan dan Zuhur... so ciksue singgah surau kat bas station... lupe dah nama..Bentayan ase...hihihii... so...berehat di sana.. sooo.. dah menjadi msalah orng yng guna smartfon ni bateri cepat habis kan.. sooo.. ciksue caj la fon note II ciksue kat... kebetulan surau tu tak ramai orang...sooo.. ciksue boleh la baring2...

Lepas 2 jam... kawan ciksue call yang die dah sampai... dalam fikiran ciksue duk zikir.. 'Jangan la fon aku trtinggal'.... sooo..ciksue pom cepat2 keluar surau and p kat kawan ciksue... kami terus p kat hotel untuk cek in..lebih kurang 5 min perjalanan... sampai kat hotel, kat receiptionis,,, ciksue cari fon x dop dalam beg ciksue...ciksue dah mula gelabah,,, mana pergi fon kan... rupanya ciksue MEMANG dan tertinggal fon kat surau tadi... YA ALLAH... dalam hati ciksue and fikiran ciksue tyme 2 adalah NA'UZIBILLAHI MIN ZALIK... tue jer ciksue sebut dalam hati... ciksue terus patah balik .. dalam hati ciksue just ingat ALLAH SENTIASA ADA UNTUK SAYA...Allah akan bantu... Sampai jer kat surau, saya terus berlari... ALHAMDULLILAH.. fon tu masih elok di plug.. YA allah, bersyukur nyer saya sangat tue... masih rezeki saya... memang cuak giler la.. bukan mahal murah fon..tapi segala maklumat kat dalam fon tue... syukur2...


Jadi moral of the story kali ne... ciksue apply ape yang ciksue belajar time LUA...

  • THINK POSITIVE

Ateh pesan, yang kita kena sentisa berfikiran positive.. walau ape pom terjadi think possitive... once kita fikir positive semua benda-benda positive akan datang dekat kita.. and memang terbukti.. dan kalau kita fikir negative hidup kita akan sentiasa dalam masalah








  • 'JANGAN kata "JANGAN"
Ingat ciksue fikir dalam otak yang 'jangan' la fon aku tertinggal.. tetapi memang tertinggal betul... hal ini kerana 70-90% minda kita adalah minda separa sedar... minda separa sedar akan bertindak tanpa kita sedar.. so kita kena latih minda kita supaya tidak berfikiran negatif... minda separa sedar kita tak dapat detect perkataan 'JANGAN'... Jadi sb tu die tak dapat faham ape yang kita sampaikan...







3 perkataan yang MINDA tak boleh PROSES ( JANGAN, TIDAK, BUKAN)... jadi gantikan perkataan ini dengan ELAKKAN.. sb tue kalau kita larang budak2 dengan mengunakan perkataan JANGAN panjat, JANGAN main, JANGAN berlari... budak2 tak akan dengar... ini bermaksud JANGAN LARI = LARI....
Faham faham faham tak...hehehe....


  • ZIKIR NA'UZUBILLAHI MIN ZALIK
Apabila kita TERFOKUS pada perkara negatif cepat cepat sebut CANCEL!!!! atau Na'uzibillahi min zalik... semoga allah memlihara dari perkara yang tidak diingini... In sha allah, Allah ada untuk bantu kita... sentiasa percaya.. macam ciksue, yang sangat percaya Fon ciksue masih ada...





Ini adalah ciri-ciri orang yang BERJAYA dalam hidup mereka... jom kita amalkan.....

ORANG BERJAYA FOKUS PADA APA YANG DISUKAI SAHAJA ( PERKARA POSITIVE)


Sape kat sini nak BERJAYA???? nahhh... jum kita ubah cara kita berfikir... kita kuasai minda separa sedar kita... AMINN..... next entry, ciksue akan kongsi tips tips lain lagi yer...hehehhe... Ciksue bukan pakar motivasi... tapi ciksue hnya ingin membantu anda,,, berkongsi pengalaman ciksue supaya kita sama-sama berjaya

semoga anda dapat manfaat daripada penulisan ini..

Thanx for reading :)