Monday, 30 June 2014

Beza RAMADHAN kali ini

Assalamualaikum...


Salam Ramadhan kepada anda semua... hari ni dah masuk hari kedua berpuasa... masih bertahan kan kita semua.. Dah ade menu untuk berbuka nanti kah???. 

Ramadhan kali ni ciksue rasa sangat berbeza berbanding tahun-tahun sebelum ini.. Sebabnya, banyak perkara yang berbeza berlaku pada Ramadhan kali ini....

Bagi ciksue Ramadhan kali ni merupakan Ramadhan yang paling 'RILEKS' seumur hidup ciksue... nak tahu kenapa???




1. Berpuasa Di Rumah


Alhamdulliah, perkara yang paling menyeronokkan ialah, apabila ciksue dapat berpuasa selama sebulan di rumah tercinta.. memang best la kan... sebab nya sekarang ciksue cuti sem,, jadi ciksue dapat tolong parents ciksue kat rumah kan...

2. Ramadhan Tanpa Berniaga


Sebab apa tanpa berniaga... sebabnya, sepanjang umur ciksue 24 tahun.. setiap kali masuk bulan Ramadhan, merupakan bulan yang paling sibuk... sebab ayah ciksue seorang penjaja ikan.. beliau akan menjaja ikan menggunakan van di kampung, dan sudah menjadi  tugas kami adik beradik teman ayah pergi meniaga..hehhe...

Pengalaman yang paling best.. ikan ayh ciksue sangat popular di kampung sb ayh ciksue jual ikan-ikan yang segar dan pelik-pelik...

kami sekeluarga memang tiada masa untuk berehat atau tidur..sebab sibuk berniaga...

Tapi tahun ni ayah dah TAK BERNIAGA..  sebab ayah ada masalah kesihatan... boleh dikatakan ayah dah pencen sepenunhnya... Jadi ayah dan mak saya dan boleh berehat di rumah.. 

Alhamdullilah, kami adik beradik dah tak susah hati memikirkan kesihatan parents... walaubagaimanapun kedai runcit  kami masih dibuka setiap hari untuk menjual bahan basah dan kering

3. Berbuka Besar


Ramadhan kali ni juga amat bermakna, sebab kami adik beradik dapat berkumpul bersama berbuka puasa. Adik beradik ciksue yang duk jauh semua balik sebab nak merasa berbuka puasa hari pertama di rumah..

Bagi ciksue berbuka puasa kali ni adalah sangat "kalut" sebab nya, kakak ciksue akan shoot naik keretapi   ke johor jam 8.00pm... dah la berbuka jam 7.30pm kat kelate...memang kalut la...hahhaha...

Alhamdullilah, kami dapat berbuka puasa dengan gembira...hahhaa... abang ngah and adik ciksue pom terus bertolak ke Shah alam jam 8.30pm...

ciksue memang puji sikap dioarang yang sanggup balik untuk berbuka puasa...heheh...


Lauk-pauk ntuk berbuka.. ni belum cukup  korum lagi ni..sebab lagi 2 family kakak ciksue yang tak balik lagi..hheheh




kuih-muih faveret atau wajib kami sekeluarga di bulan Ramadhan


Ini lah "sebahagian" family besar ciksue... anak buah yang ramai berderet-deret


Kakak ciksue yang baju pink 2 la yang shoot pergi ke stesen krtapi lepas berbuka..hahah...keje giler kan.. yang pakai spek 2 adik ciksue yang pergi shah alam..


4. Masa Terlebih


Alhamdulliah, puasa kali ni juga ciksue rasakan Masa banyak terluang untuk ciksue melakukan ibadat.

Sebab sebelum ni, selepas subuh jer, kami adik beradik akan bersuap-siap untuk menguruskan kedai runcit dan barang-barang untuk ayah berniaga,  jadi kali ni, kami semua ada masa untuk bersembang dan juga untuk berehat.

Dan ciksue berharap dapat melakukan MASTER CHECKLIST yang diamalkan oleh "group" ciksue.. nak tahu ape???.. next entry ciksue cite yer...


5. "Peneman" income


Dan yang best nyer jugak, walaupun seorang pelajar, dan sedang bercuti disamping menguruskan kedai runcit ciksue, ciksue dapat melakukan jualan online ciksue yang SUPERB tu...

Sambil-sambil jaga kedai dan berehat, ciksue dapatla godek2 phone layan customer... senang kan business online ni.. kat rumah pom kita boleh generate income..

Bulan puasa bukan alasan untuk kita malas-malas yer...

Disamping jaga kedai, ciksue pom kena jadi babysitter untuk 2 orang anak buah ciksue...

DAh macam gaya Working At Home Mom dah gayanya, padahai diriku ini masih single..... sebab sambil2 dodoikan baby, boleh jaga kedai dan boleh buat business online.. clik click click dah siap...

Rupanya best jadi WAHM ni...  sebab kita dapat design masa kerja kita... ciksue duk praktice jadi WAHM sebelum tiba masanya ni.... 

No wonder la ramai ibu-ibu nak jadi WAHM....  bagaimana Untuk jadi WAHM ni??? ciksue ade caranya... boleh la risik-risik ciksue yer.. 


Setakat ni dulu ciksue celoteh yer... dah tengahari.. baby pom dah bangun ni..heheh... 

Terima kasih sudi baca :)