Tuesday, 24 June 2014

Resepi Ayam Masak Halia Mudah dan Cepat

Assalamualaikum...

Entry kali ni, ciksue nak share resepi ayam masak halia... Actually hari ni puasa, sooo.. teringin la nak makan ayam masak halia ni... senang jer resepinya... main campak2 jer then siap...

Dah la tyme ciksue buat tadi, sambil-sambil phone coaching dengan "mak" ciksue.. bukan coaching resepi tau,,, tapi coaching pasai business .hahahah... tangan kiri pegang phone, tangan kanan pegang sudip... jadi juga ayam masak halia nyer....




Amacam..terliur tak.... ciksue buat tau niii


Meh kita ushar ape bahan-bahan nyer...

BAHAN-BAHAN
1.  200 gm Isi ayam
2. Bunga kubis
3. Kacang panjang
4. Carrot
5. cili merah besar
6. 2 ulas bawang putih, 1 ulas bawang merah, 1 ulas bawang besar
7. HALIA (WAJIB ni...dah kata ayam masak halia kan)
8. Garam, gula secukup rasa
9. 1 sudu sos tiram
10. 1 sudu kecil tepung jagung ( optional), air secukupnya

Ni la bahan-bahan nyer







CARA MEMASAK.

1. Mula-mula potong ayam kecil-kecil dan toskan
2. Potong segala jenis sayur-sayur tadi... terpulang la nak guna sayur apa yang penting bukan sayur berdaun yer..
3. Panaskan minyak, masukkan halia, bawang merah, bawang putih yang sudah di mayang. Tumis sehingga garing
4. Masukkan ayam, dan biarkan seketika supaya ayam separa masak, masukkan 1/2 cawan air
5. Maukkan garam dan gula dan secukup rasa
6. Masukkan semua jenis sayur tadi dan bawang besar
7. Maukkan sos tiram
8. Apabila mendidih, masukkan tepung jagung yang sudah si bancuh dengan air.. JANGAN masukkan tepung pulak.. tujuan nyer untuk memekatkan lagi kuah
9. Siap untuk dihidangkan


Dah boleh hidang makan.... ni la menu ciksue berbuka tadi.. yang gulun-gulung tu egg roll dan agar2..heheh




Nah.. dah siap dah resepi ayam masak halia.. Tak sampai 10 minit dah siap.. menu ringkas untuk bulan ramadhan yang bakal datang nexr week...


Selamat mencuba uolsss!!!