Sunday, 24 November 2013

*** Kota Kinabalu***

Assalamulaikum sume.....

 Mesti korng rase ciksue ne x de kerje kan... hahahah... kate master student.. tapi blogger hari2...heheheh...
Entry ne nak buat sb ciksue rindu bangat sama Sabah... serius... once korang p sana korang akan terus jatuh cinta... ciksue yang belajar kat sana 3 tahun pom rase x puas lagi menetap kat sana... huhuu... How I missss that place sooo much.. tempat yng menjadi ciksue seorang pengembara yang tegar...hahahah... x nak coleteh bnyak... la ni... ciksu nak g tau tempat-tempat yang menarik korang wajib pergi kalu p kat sabah... mostly d area KOTA KINABALU  N kUNDASANG... tempat lain ciksu buat entry lain plak ya...

Mesti 1st Tyme korng dngar.. hahahah
 SABAH!!!!!
Jauh nyer... mahai nyer tiket... sabah 2 kuno ka????

HAHAHH.. meh cne ciksue nak terangkan.. sbah 2 dekat jer... 2 jam setengah jer naik flite...hehehheh
 Tiket pulak... hah yg ne..korang kena la selalu cek tiket kat web site airasia.. sb diorng kan selalu wat promo... so... tyme 2 grab cpat2 tiket... jgan la esok nak p baru nak cari tiket..mmg mahai  la..melainkan korang 2 memamg terlebih bajet...heheheh.. dulu tyme beljar selalu jer dpat tiket murah.. Rm 50 pom dah buleh p sabah.. Kawan ciksue ade Yng dapat tiket rm 0.01 sen... hahaha.. TERKEJUT X??? soooo..kena2 rajin la ushar airasia..murah cket... okei hal tiket dah selesai...

Sekarang jum kita melancong ke sabah.... Bak tempat tinggal korang jgan risau... belambak homestay2 n hotel2 yang murah kat sana.. yang penting kena rajin search.. ciksue bagi cadangan stay kat Marina Condominium...sesuai untuk family... harga berpatutan..hehehe

Ckup ckup  la ciksue merepek..now jum kita p jalan2... mula2 ciksue nak gtau tempat menarik kat Kota Kinabalu dulu... make sure korang amik flite p kk tau.. jgn p sandakan plak...heheheh

KoTA KINABALU....

 1. Perdana Park

Perdana park ne kalu korang nak tau, terletak dekat airport KK.. soo... kalu korag sampai mlm kat airport korng buleh jer terus kat tempat.. tyme ne..Famili ciksue sampai mlm..sooo ciksu terus bawak diorng kat sini... yang bes nyer pasai perdana park ne sb water music fontain ne la....betui x nama 2..hahahah... air die akan bertukar-tukar kaler n mengikut irama muzaik yang didendangkan..hehehe.. seronok..

seeeee...
dah bertukar merah dah...hehehe


2. Ikan Bakar Pasar Philipine..


Kat kk ne jugak, kalu korang nak tau sangat fames dengan ikan bakar yang murah2.. korang pilih jak nak makan ape... boleh bha kalo ko...heheheh.. sooo..dsbbkan famili ciksu dah lapar. ciksue pom bawa la diorang kat cne.. kira ciksue jadi tourist guard la ka..sb dah 3 taun kat sabah,,,heheh.. rambang mata diorang nak pilih ikan.. pasar ne betui2 terletak di tengah2 bandar kk...



lagi 1 kalu korang x nak makn ikan bakar..korang buleh oder ikan fresh... korang pilih jak nak ikan ape..n diorang akan masak ikut kehendak korang.. syiookkkk kan...hheheh...kenyang 

3. Tamu Ahad KK


Tamu KK ne mcam pasar tani la, sb kat cne korang buleh dpat sume menda yang berkait rapat dengan sabah mcam baju, mutiara, kraftangan dengan harga yang lebih murah.... tapi pasar ne ade hari AHAD jer.. so kalu korang nak dtang tamu ne.. korang kena plan jadual korang betui2... heheh... kat cne harga lebih murah la berbanding kat pasar philipine...opsssss...


Kalu korang nak pilih baju plak.. kat cne pom bnyk pilihan... Bonda ciksue dah penen dah 2 nak pilih baju ape...hehehe


4. Todak Waterfront, Kota Kinabalu


Yang ne plak waterfront kk... tempat yang sangat cantik.. sb dari cne korang akan nampak pulau2 yang berdekatan... n kalu nak tengok sunset.. this is the best place..sangat awesome....




Sebab ape dipanggil todak waterfront... nahhhh.. nun jauh 2 kan ade ikan todak..hahaha.. cantik kalu dpat snap gambar..

Ade jugak ikan2 yang comei di sekelilingin ne.. my sis yang giler gambr..hahahah


hah.. tyme waktu senja akan jadi mcm ne la... cantik kan,, ne tempat faveret ciksue dating dengan siDIA..heheheheeh..sunset sangat cantik....


5. Lokan Panggang dan Kelapa bakar


Yang ne unik cket, gerai ne terletak di Salut, Tuaran.. odw nak p kundasang.. soooo.. b4 kundasang elok la singgah kat tempat ne dulu.. sb.. lokan panggan n kelapa bakar die sangat sodaaappp.. jelly kelapa kat cini pom mengancam.... kat  cne gerai2 ne banyak di sepanjang jalan.. soo korang buleh la pilih gerai mana nak singgah... n op kosss... harga pom murah beb...


 Amacam... best x korang rase... ne baru area kota kinabalu... belum termasuk kundasang lagi.... tapi ciksue rasa.. kundasang 2 ciksue gtau kat entry berikutnya la erk.. sooriiii.. sb kat kundsang lagi bnyak tempat yang buleh p..jan risan.. cik sue akan gtau secepat mungkin.....


Wassalam dear....