Tuesday, 26 November 2013

----Kundasang Part 1-----


Assalamualaikum Dear,....


"Tinggi tinggi gunung kinabalu....
Tinggi lagi sayang sama kamu...
Biru-biru gunung kinabalu..
Tengok dari jauh hati saya rindu"......

Cewah... pelik kan tiba- tiba ciksue nyayi....hahahaah.. mesti korang kan lagu fames ne... lagu Sayang Kinabalu.... sooo.. mcm yng ciksue dah janji, arini ciksue nak bercrita pasai kundasang plak... hah.. Kalu korang nak tau, Gunung Kinabalu letakanya d Kundasang... tempat yng sejuk... mmg sejuk la...sangat seronok kat cne.. nak p honeymoon pom sesuai...hehehe...

JUM,,,,,,,,,, Banyak tempat korang buleh p bila dah sampai cne.... kundasang ne dekat dengan area Ranau... dari kk ke kundasang ne dlm 1 jam 30 min la... sb jalan die kan bukit2...


Firstly, bila korang nak p kundasang ne korang akan lalu TAMPARULI, so,, mesti korang tau kan.. dulu Tamparuli ne fames dengan Jambatan Tamparuli..... tapi skrang SANGAT fames dengan RUMAH TERBALIK... siyes..korang wajib p...sangat unik dan kagum...


1. Rumah Terbalik Tamaparuli


Ini la die...rumah terbalik... bukan gambar ne yang terbalik.. tapi design rumah ne... sangat cantik.....kalu korang nak masuk dalam umah 2 kena bayar RM10/pax... tapi x tau la kot skrang dah naik ka,,, kalu krang x nak masuk.. just duk kat luar jer amik gambar...hehhe



Kereta pun diorang letak terbalik..hahaha..unik kan.....hehehe


Okei.... jum kita bertolak p ke kundasang.... ( buat entry ne sambil dgar lagu2 sabah, sb nak amik mood heheh)


2. Kinabalu Park


First Destinasi  bila korang sampai kat kundasang ialah Kinabalu Park.. kalu korang nak tau... kat cini la tempat korang nak mendaki Gunung Kinabalu.. kat cini ade macam2 seperti taman rama-rama, taman botani... kalu korang sampai cne korang WAJIB pergi Pondok Simpoh.. starting point mendaki... make sure korang p tyme kabus x de... baru nmpk Gunung... jan la p yume hujan.. memang nampak Awan jer la...



 Ini lah Gunung Kinabalu.. tyme ne pergi sebab nak wat thesis.. Gunung pun nmpak cantik kan...ne dekat tempat nak tengok gunung.. ciksue x ingat dah.. tapi terledak odw nak p pondok simpoh 2...




Ini pulak pondok Simpoh.. Tempat orang start mendaki....


Eh eh apsai tupai plak.. hah.. kalu korang nak tau.. kat sini kalu korang stay lama cket.. korang akan nampak tupai akan jalan2 dekat korang.. so korang kena prepare kacang
siap2 la...hehehe

nak amik gambar dengan tupai pom buleh.. 2 kat belakaaanng sana....



 yang ne my sis gedik amik gambr dengan abam2 yang bakal mendaki gunung....hehehhe

 x jumpe yang real... raflesia tiruan pom jadi ler...



Subhanuallah..View yang cantik kan....





3. Dairy Farm Kundasang

Lepas lepak2 kat Kinabalu Park juma la kita bergerak ke Pekan Kundasang,kat cne ade ladang lembu @ dairy farm.. kalu korang nak tengok mcmana diorng pump susu lembuh buleh prgi dlm jam 2-4 petang..tyme ne baru diorang start proses... bila p pagi korang akan nmpal lembu dari jauh la..sb lembu du makan kat padang.. n view kat cne sangat cantik.. ala2 switzeland g2.. x percaya erk..korang nak kat bawah....


CANTIK!!!!!! kan... korang masuk jer jalan dah disambut dgn awan yang putih gebu....





kat belakang 2 lembu2 duk meragut.. buleh amik pic mccm ne...


My Bonda pom nak posing jugak uolsss!!!!



Ini la tempat proses susu.. susu segar yang sedap...


boleh jgak amik gambar kat baru besar ne....


Yang ne my bff..sori ler asyik muke die jer kan... abaaikan..just layan scenery kat belakang...hehehe


HAH.. bila dah hbis bergmbar..buleh p beli susu segar... murah jer...sangat sedap..jangan lupe try tau....

SOOO... Stakat ne dulu.. Kundasang part 2 akan menyusul dngan tempat yang lagi menarik,..hehehe

Wasalam dear....

p/s : Kalu nak tau pasai area Kota Kinabalu buleh tengok sini --Kota Kinabalu--