Monday, 25 November 2013

Snow White Cookies Menjilat Jari ~~~

Assalamulaikum Dear......


Jum kita buat kuukis pulak..... tengon nama biskut dah meletop kan....  senang jer nak buat cookies ne... mesti korang pikir, skrang bukan masa raya kan.. nak buat ape.. NO no!!! biskut ne sesuai jer nak buat bila2 masa... sebab.. sebab.. die sngat sedap an comei... kompen anak2 korang suke..cewah// mcm la ciksue nak berkawin kan.... heheheh... resepi ne ciksue amik dari http://resipicitarasawan.blogspot.com/. First time buat terus jadi...kejap jak habis....

Ini la rupa cookies 2...


Comei kan comei kan... macam Donut Big Apple jak.... jum kite tengok ape yng perlu kita buat untuk dapatkan donut mcm ne..heheheh



Bahan A

150 gm mentega
30 gm shortening
100 gm gula kaster
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh emplek ( serbuk mcm tepung untuk meranggupkan biskut, boleh cari kat kedai bahan-bahan kek)

Bahan B

200 gm tepung gandum/ tepung red rose
60 gm tepung jagung
30gm nestum( dikisar)
3 sudu besar susu tepung

Hiasan : Coklat masakan putih dan manik urai kaler or bintang kaler2.. ciksue guna bintang..comei sket...

CARA-CARA

1. Satukan bahan A dan pukul hingga sebati. Lepas tu masukkan bahan B satu persatu yer sehingga la  menjadi  doh menjadi doh yang bulat...

2. Canai dan terap dengan acuan bulat yang berlubang, guna acuan donut yang kecik pom boleh... jangan tebal2 tau.. Lepas tue korang bakar pada suhu 150c selama 20 minit.. Jangan p goreng pulak..kih3.
Biarkan biskut tue sejuk bila dah masak...

3. Disamping tu korang boleh la cairkan white chocolate tue.. guna double boiling... korang tau kan.....

4. Celup biskut yang dah sejuk tadi dengan  coklat putih yang cair tadi.. Celup separuh jer tau.. mcm BIG apple 2.. kalu x tau, korang p tngok mcamana Big Apple celup donut..heheheh

5. Lepas 2 anda boleh la tabur manik2 kaler2 atas donut 2..... 
6. Make sure coklat 2 beku dulu baru simpan dlm bekas tau.... supaya x melelehh....

TADAAAA!!!!!!!!

 Dah ciap!!!!!!!!!!!


Yang ne ciksue letak star kaler2...comei kan.. 

Sooo... buleh la start p cari barang n buat...hehehe... selamat mencuba dear....

Wassalam....