Saturday, 23 November 2013

---Polka Dot tERtarik Menarik-----

Assalamualaikum.....


Tengok kat tajuk korang dah tau ka,,,, kek cawan yang kecik molek yang comei2 2 la... fames la kek 2 nak dekat musim kawen ne kan... kalu korang nak tau cik sue ne suke sangat buat2 kek ne.. memang minat tahap gaban la... tyme ade mase mesti jer buat.. kebanyakan x jadi...hahahahah... x tau la mana yang clap nyer... resepi dah ikut... sukatan dah ikut... tapi ade jer yang jadi... tangan keras kot.....hahahah

 Al kisah buat kek ne, sebab akak ciksue suruh buat, tapi x pernah buat... dah die ckap dulu pernah nmpak cik sue buat... hahahah... ciksue pom x ingat  ye ke idak... hahahaah.... soooo.. cik sue pom cepat2 cepat tanya pak cik google...hahahah.. amik kau... mcam2 resepi cik sue jumpe.... hahahaah... lastly cik sue guna resepi ne..SORI la x sempat nak copy link 2...huhu. alhamdullilah 1st time buat jadi... hahaah.. sonang jak nak buat die... engkau ikut jer resepi yang eden gtau..hahaha..tertukar logaht N.9... sb buat menda ne kat umah akak kat Rembau Most wanted.Yo...hahahah.. Dengan resepi ne la juga akak cik sue buleh jual apam polkat dot...cikgu2 tempah katanya... bngga cik sue...hahaha


Bahan-bahan

5 biji telur ( Dari peti ais).. x kisah la gred brapa pom....
1 1/2 cawan gula kastor
3 cawan tepung gandum
3 sudu teh banking powder
1 sudu ovallete
1 sudu esen vanilla
Filling ( perisa ikut sedap mulut, ciksue guna blueberry..heheh sodap)
Piping beg
Pewarna ( warna yang anda2 suke ler)
Daun Pandan ( untuk letak dalm air kukusan supaya apam korang wangi)

Sb ape ciksue guna resepi ne.. sb resepi ne x guna santan or susu ( sebab admin 2 ckap kalu buh santan or susu nanti apam cepat masam and rosak)


Hah!!! ne la ovallete.. in case korang x tau la kan... sb akak cik sue x kenai...hahahah

Cara- Cara
1. Panaskan kukusan ats dapur.. air 2 ikut kebesaran kukusan korang la yer..
2. Ayak tepung gandum + baking powder
3. Pukul telur + gula+ ovalette sampai kembang dengan kelajuan maksimum.. jangan guna tangan pula.. satgi      x leh nak memasak pula..hehehe. putar hingga aduanan jadi pekat, putih dan berkrim ( 5-6 minit)
4. Perlahankan speed, then masukkan tepung yang di ayak tadi secara sedikit demi sedikit ya.. supaya x           berterabur ( 10-12 minit)
5. Masukkan esen vanilla dan putarkan perlahan-lahan.
6. Bila dah agak-agak adunan 2 dah kembang, korang bahagikanlah adunan kepada beberapa bahagian           yang korang nak..
7. Masukkan sedikit pewarna ke dalam bahagian2 tersebu then kacau la hingga warna sebati
8. Masukkan setiap bahgian kedalam piping beg yabg berbeza.. jangan campur pulak... nanti jadi          pelangi...heheh.. disamping 2 korang boleh la suruh anak2 korang oe anak buah korang susun acuan   lompang dalm bekas kukusan dan masukkan paper cup dalam 2.... ciksue suh anak buah buat, sb diorang asyik duk mengitai...hehehe
9. picit adunan dlm paper bup 1/2 cup
10. picit filing ikut citarasa korang
11. picit aduanan sama@ lain warna sehingga penuh.
12. Kemudian buat la dot2 kecik dengan warna pilihan.. nak buat bentuk lady bird pom boleh..ikut kekreatifan anda
13. lepas 2 kukus la sehingga masak ( 5-10 minit).




 korang masukkan dalm piping beg macm ne.. nanti senang nak picit dalam paper cup


Yang ne blom dikukus... comot kan.. sb 1st time kan...hehehe...cover2

---------
---------
--------


TADAAAAAA!!!!!!!!!


Dah ciap kan..... tapi.. warna x mengacam... hehehehehehhe


Tapi...........
*****
*****
*****
*******



Hah... yang ne 2nd try... cantik kan!!!!! hahahah... masuk lift tekan sendiri... sb 2nd try dah pandai nak hias2 hias dah... rasa pom makin sodap......


Selamat Mencuba anda sume... In Sha Allah berjaya... mulakan dengan Bismillahirahmanirrahim....


hehehehehe.... wasalam...