Friday, 10 January 2014

IBU -10 JANUARY 2014-


Assalamualaikum........

Cantik kan wanita yang peace kat atas ne... Ini lah emak saya.... sangat cantik, sngat penyayang, sangat luar biasa hebat... nape ciksue buat entry tentang ibu... sebab, sebab... hari ini lah HARI KELAHIRAN WANITA TERHEBAT INI.....  Puan SEPIAH WAN DERIS nama diberi.....10 January 1958, beliau dilahirkan... dan hari ini umur mak saya dah 56 tahun... tetapi masih kuat bertenaga dan sangat  cantik kan.. awet muda gituuuu.....  mak ciksue sangat luar biasa, kerana mampu bertahan jaga dan didik kami 8 orang yang banyak karenah dan banyak ragamnya ne.... ape yang speciall tentang mak saya ialah panggilannya... kami x panggil dengan panggilan mummy, mama, mak, ma, ibu, mom, or bonda... but kami panggil WAN      ( kalau bahasa kelatenye WE)... hhahaha... yup.. unik kan, sb mak saya ne keturunan we... sebab tue nickname ciksue wejah....hehehe... wejah??? mungkin next entry ciksue boleh cite...


Ibu ciksue sangat serba boleh.. nak tau kenape.. semua menda die boleh buat.. walaupun ibu ciksue bukan seperti ibu2 orang lain yang havoc2... tapi ibu ciksue  sangat bergaya walaupun buat kerja......nak tau ape rahsia awet muda ibu ciksue yang keluhatan muda ne... hah!!!!! ini lah... rahsia nyer ialah "KERJA KUAT' dan kena banyak berjalan2 keliling rumah....x percaya..jum kita tengok ape yang ibu ciksue selalu buat.... dalam satu hari ciksue boleh kira berpa jam jer die akan duduk n selebihnya die akan cari ape sahaja kerja yang boleh dia buat... sampai jiran ciksue pernah tegur yang ibu ciksue ne x penat ker asyik buat kerja jer...hehehehe

*********
*********
*******************************************
**********************************************************************
*********************************************************************************


Hah!!!! ini lah speciality mak ciksue.. serunding ikan yang sangat fames kat kampung ciksue... kalau nak dekat raya memang sangat laku... sangat sedap... mak ciksue boleh dikatakan sebagai  businesswomen yang berjaya....


Ini ialah anak2 yang masih single yang selalu menyusahkan my mum...huhuhuu.... terima kasih we sebab sanggup terima kerenah kami...

 Mak saya pom pandai menjahit juga taw... kalau ade masa jer masa die menjahit.. dulu tyme muda2 mak saya ne amik upah jahit baju jugak... tapi sekarang die dah x amiik upah dah sebab busy dengan kerja niaga nyer...hehehehe


Yang ne lagi best.. kalau sampai musim merdeka jer.. mesti die akan tukar bendera kat depan rumah.. korang jangan tak percaya yang depan rumah ciksue ada bendera taw... bendera malaysia dan bendera negeri kelantan lagi taw...hahahaah.. semangat kan...


Disebabkan family ciksue ne ade kedai runcit... mesti lah ikan2 ne dah menjadi sebahagian dari hidup kami..hehehe


Proses itik pom mak ciksue terrer taw... gulai itik mak ciksue paling sodap... terbaik...hahaha


Senyuman mak ciksue paling manis ciksue rasa, kalau ciksue... kalau ciksue nampak senyuman mak ciksue, ciksue rasa sangat gembira.....korang perasan x kebanyakan gambar ciksue ne, mesti mak ciksue pakai apron kan.. x percaya.. cer scrol up balik...hahahahah... APRON dan mak ciksue memang x dapat dipisahkan, sebab hari2 die akan start pakai apron untuk buat semua kerja die... sapu sampah, bakar sampah, n semua menda la mesti akan pakai apron.... once die masuk dapur perkara wajib adalah APRON... hahahaha... sewiiitttt kan.... n mak saya pom akan ade selipar di setiap tempat... kat dapur selipar lain, ruang tamu selipar lain, bilik mandi selipar lain...hahha.. memang banyak la selipar mak ciksue ne...hehehehe....ayah ciksue selalu usik2 mak ciksue sebab selalu tukar2 selipar,,,,



SEE!!! degan apron lagi kan....hahahahaha..... kalau boleh setiap single thing nak amik gambar....


Ini lagi satu speciality mak saya, ikan kering yang paling sedap..... hahahaha... kompem akan habis la kalau jual.... n setiap kali nak jemur ikan mesti nak bergaya,, dengan topi nyer,,, apron yang wajib 2... hahahah... mak ciksue cakap nak ikut macam2 golongan2 yang berjemur kat pantai 2...haahha... comei kan..


Itu la cerita mak saya.... kalau anak2 yang lain balik kampung... die akan jamu kami dengan masakan sampai kami penat nak makan... mak ciksue memang pandai masak... semua orang akui yang masakan ibu ialah masakan yang terbaik kan... yes exactly..... 

Dan HARI INI.. ciksue sangat bersyukur ke atas hidrat ilahi kerana Allah masih memberi kesempatan kepada ciksue untuk berbakti kepada ibu bapa ciksue.... ciksue sangat bersyukur kerana ciksue dianugerahkan ibu yang peyanyang ini... ciksue amat menghargai segala kebaikan yang ibu ciksue berikan.. kalu nak verita semua pengrbanan ibu ciksue lakukan memang x cukup kertas untuk ciksue cerita... biarlah ciksue mengetahui segala pengorbanan yang dilakukan ibu ciksue... dan sekali lagi... 
SELAMAT HARI LAHIR UNTUK IBU CIKSUE YANG TERSAYANG.......

sesungguhnya IBU ialah hadiah terbaik dalam hidup ciksue...

THANK ALLAH.........


p/s : Hargailah ibu bapa kita sementara mereka masih ada... pesanan untuk diri sendiri dan rakan2...

Wasalam...