Thursday, 9 January 2014

Penang~~~ Street Art



Assalamualaikum.....

HYE.. ape habaq orang penang!!!! cewah... akhirnya.. dapat jugak ciksue buat entry tentang ciksue p penang tahun lepas... hah tahun lepas????  hahahahah... ciksue p sana 21 hb dec 2013 yang lepas.. kiranya tak la terlambat lagi kan... heheheh.. ciksue p sana pom 3 hari 2 malam jer... sebab utama pergi sana sebab ciksue nak p kenduri kawen ciksue.... mesti la kena pergi kan.. kot la kenduri ciksue nanti teda sape yang nak datang kan.... BILA KAH??? hehehhe...

SOOOO... berbalik tentang percutian ciksue ke penang ne..ceittt... cuti la konon kan... hehehe.. ciksue sanggup amik flite dari jb-penang tau.. semata2 nak jumpe kawan2 sekolah menengah ciksue dulu... sb seronok dapat jumpe diorang kan... ciksue dah plan banyak menda nak buat kat penang nanti.. nak makan nasi kandar, nak makan pasembor, nak makan char kuew teow, nak naik feri and segala bagai la... TETAPI... ade tetapi nya.. disebabkan terdapat satu masalh yang timbul, ciksue x dapat la nak berjalan sakan sebab kekangan masa....

Walaubagaimanapun, kawan ciksue tetap bawak ciksue p jalan2 kat area georgtown.. actually ne kali ke-4 ciksue ke penang... 1st time masa sek rendah, 2nd  and 3rd tyme time pulang bermalam rumah kawan ciksue kat balik pulau... heheh.. so... kawan ciksue ne bawak la ciksue kat satu tempat ne... tempat ne kalu korang pergi penang.. wajib pergi taw.. sebab.. sebab... sangat menarik.. STREET ART namanya, terletak di bandar georgtown, tempat ne tersembunyi sikit.. so korang kena pandai2 cari.. tempat nyer amat luas...

Ape yang menarik kat sini???? Kat sini ade lukisan2 dan art2 yang sangat cantik..3D pom ade.. nama pun street art kan.. ape yang lagi bestnye.. kat sini disediakan perkhidmatan sewa basikal.. disebabkan kawasan ni agak besar.. disarankan korang sewa basikal... banyak kedai sewa basikal kat sini.. korang pilih jer.. macam2 jenis ade...

JUM KITA TERJAH!!!!!


Ne kawan2 ciksue yang duk kalut nak pilih basikal.. hahaha.. macam nak beli pulak kan... macam2 jenis ade... tapi ciksue pilih yang ade 2 handle 2.. sb nak rasa ala2 oversea gitu...heheheh

Ini lah nama tempat kedai kami sewa... harga pom murah.. untuk basikal single RM10/pax and untuk basikal Double RM30/ basikal... tapi disebabkan kawan2 ciksue ne comei2 kami mintak kurang dapat la RM20 untuk basikal double...hehehehe..untung2.. 


 semua dah selesai dengan basikal pilihan masing2....

HAH!!!... ini lah basikal ciksue.. comei kan...heheheh..

Kalau ade anak sekalipun.. korang boleh jugak naik basikal ne... sebab diorang ne sangat innovative sb macam2 basikal diorang sediakan... x percaya.. cer tengok bawah...

****
****
****
**********




Cantik kan basikal2 nyer... memang x menyesal la... tapi ciksue sarankan korang p time pagi or petang la.. untuk elak panas...  okei.. basikal dah siap pilih kan.....jum jum jum.....

JUM kita tengok art ape yang menarik kat sini.......

*******
********
************************************

*********************************************************************





 OPS!!! yang ne bukan art yer... yang art ORIGINAL ciptaan ILAHI...HEHEHEH


 Yang ne  ciksue kena beratur nak amik gambar.. lukisan basikal ne sangat popular.... sb memang ramai la nak amik picture kat sini... bagus pelancong2 ne kan,,, beratur....


Dapat jugak amik gambar walaupun mata tertutup.... sob sob sob.....



 Ciksue paling suke pic atas ne... x tau nape.. tapi sangat cantik kan...heheheh..


SEE!!!! ramai kan orang naik basikal kat sini... sampai jem jalan...hahahah... seronok tau....
 


Kawan ciksue yang sangat best....heheheh... kurang sopan disini yer....
 

Jadi... itu lah serba sedikit tentang street art... ciksue sampai sini jam 8 pagi... kira x la panas sangat lagi kan... sesuai la nak berbasikal... walaupun ne jer tempat ciksue dapat pergi.. tapi sangat awesome... kami memang kejar masa sebab kawan ciksue punya flite tengah hari,,,,

lepas jalan2 kami p makan.... kawan ciksue nak bawak p makan kat FOOD hERITAGE.. tapi tutup la pulak hari ahad.. x de rezeki ciksue la kan.. tapi diorang bawak ciksue p makan kat KAPITAN... sangat fames jugak kedai ne... terletak sebelah Danga Bay... specialities kat kedai ini ialah BERIANI CLAYPOT and TANDOORI NAN CHEESEE.... ciksue pun ape lagi.. oder la beriani claypot kambing...hahaha... sangat sedap....



Yang sebelah kiri BERIANI KAMBING... yang kanan BERIANI AYAM...

 Yang ni TANDORI NAN CHESEEE.. makan menda saje pom boleh keyang...


Dan before korang balik... perkara wajib korang patut beli bila dah sampai penang ialah JERUK PAK ALI..  jeruk ne banyak cawangan die.... bnyk tempat korang boleh dapat... jeruk ne sangat sedap sebab x masam sangat... yang penting memang best.... harga pun murah..



 Ciksue beli yang dah campur2 ne... sebab buleh try sume jenis jeruk...heheh

 Banyak pilihan korang kat sini... yang penting.. amik bakul 2 and isi la ape yang korang nak beli...heheheh


Maka tamat la perjalanan ciksue ke penang selama 3 hari 2 malam... walaupun dapat berjalan 1 hari jer... sb hari yang lain 2 mesti la ciksue pergi kenduri kawen kawan ciksue kan...hehehe... yang penting ciksue rasa puas...  x kira berapa lama kita kat sana, yng penting kita happy.. tyme buat entry ne ciksue dah teringat2 kat kawan2 ciksue... waaaa... In Shaa Allah.. ade masa jumpe lagi kan....

Wasalam.....



BABAI!!!!!!!!!