Monday, 27 January 2014

Asam Pedas Ikan Gerut Kelate.....

Assalamualaikum.....


Ape khabar semua... Dah lama ciksue tak update resepi kat blog ne kan... memamg dah lama la... sooo... sementara ciksue kat kampung ne..ciksue akan masukkan beberapa resepi turun temurun bonda ciksue...bnyak masakan2 dan resepi2 mak ciksue ajar kat ciksue.. tetapi tak sempat nak upload...huhuuh...hari ni ciksue nak share resepi Asam Pedas Ikan Gerut... salah satu masakan kegemaran ciksue is ASAM PEDAS... Disebabkan hari ne ciksue jual ikan Gerut yang besar2... maka ciksue mintak tolong la mak ciksue buatkan....hheheheheh.... ape yang menarik nya,,, asam pedas mak ciksue ne tak macam asam pedas melaka,johor... kalau sama x de la keunikan masakan mak ciksue ne kan... warna kuah asam pedas ne pom kuning.. ciksue x sure kalau kat tempat lain masakan ne dipanggil nama lain.. die sama jer dengan masak lemak cili padi.. tapi resepi ne tak memerlukan santan.. dan bahan2 nyer pom sangat senang.. just guna bahan2 yang memang dah sedia ada di rumah kita.....



JUM KITA TENGOK RESEPINYA!!!!!!!!


BAHAN-BAHAN

  1. 1 ekor ikan gerut ( 1.5kg) @ ape2 ikan...jangan ikan tongkol sudah...XXXX
  2. 4 ulas bawang putih
  3. 4 ulas bawang merah
  4. 1 biji cili kering
  5. lengkuas
  6. kunyit hidup
  7. 4 keping asam keping... ( kalau ikan kecik@ sikit just guna 1 keping jer)
  8. Garam, gula secukup rasa
  9. 4 cawan air ( ikut kuantiti ikan)



 HAH... ini lah ghupanya ikan gerut....



























Bahan-Bahan yang perlu dikisar


CARA-CARA

  1. Lngkah pertama, mesti lah kena siang ikan dan cuci sehingga bersih...
  2. Potong cili kering dan rendam dalam air supaya lembut untuk memudahkan ketika mengisar ( untuk cepat boleh rendam dalam air panas)  
  3. kisarkan bawang putih+ bawang merah+ lengkuas+kunyit + cili kering
  4. Panaskan periuk dan masukkan bahan -bahan yang dikisar... tambah sedikit air....biarkan bahan-bahan medidih
  5. masukkan garam dan gula secukup rasa...
  6. setelah kuah mendidih, masukkan ikan dan tutup periuk sehingga ikan masak
  7. masukkan asam keping
  8. SIAP...




























inilah rupa asam pedas yang sudah siap... 

Simple kan cara-caranya.. pejam mata pom boleh buat....hehehehe... yang ne just resepi yang asas... kalu korang suka pedas boleh tambah cili padi.. and kalau nak lagi ummphhh.. kornag boleh tambah daun kesum.... bau lagi best.. jgan letak daun ketum pulak....hehhe...


sooo.. 


SELAMAT MENCUBA....

Wassaalm